Grotere kamer door kleuren?

Een kleur aanbrengen in een kamer kan een verrassend effect hebben. Maar wist je dat je een kamer ook groter, kleiner, hoger of lager kan laten lijken? Ik ga je laten zien op welke manier je elk effect je bereikt. Onderaan geef ik je nog wat voorbeelden uit de praktijk.

Verhogend

Wanneer het plafond lichter is dan de omliggende wanden heeft dit een verhogend effect. Dit effect kan versterkt worden door de bovenste rand van de wand in de kleur van het plafond te houden. Denk hierbij aan een rand van ongeveer 1/4 of 1/3 van de wand, een hoge lambrisering.

Een lambrisering kan een dubbele hoogte werking hebben. Wanneer de kleur van de lambrisering donkerder is dan de rest van de wand en het plafond heeft dit een verhogend effect. Is de kleur van de lambrisering lichter dan de rest van de wand en het plafond, heeft dit juist een verlagende werking.

Verlagend

Een plafond in een donkerdere kleur dan de omliggende wanden geeft een verlagend effect. Dit kan sfeer geven in een hoge ruimte. Wanneer de bovenste randen van de wand ook donkerder zijn wordt dit verlagende effect versterkt.

Korter en breder

Wanneer je een wand aan de kopse kant van de ruimte donkerder maakt dan de rest van de ruimte, zorgt dit ervoor dat de ruimte korter en breder wordt. Dit kan handig zijn in een lange smalle gang.

Langer en lager

En andersom bereik je het tegenovergestelde effect. Wanneer je de wand aan de kopse kant lichter houdt dan de rest van de oppervlaktes in de ruimte, zorgt dit ervoor dat de ruimte langer maar lager lijkt.

Voorbeelden

Succes!

Bron van de geschetste afbeeldingen en een deel van de informatie: M. Brillenburg en J.K. Brillenburg-Wurt voor Laudius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *